onsdag 21. januar 2009

Piratene i Somalia er miljøbevisste opprørere

Somalia er en stat i ruin og sitter fast i en av verdens mest brutale væpnede konflikter. 20 lange år med et stadig større blodbad og stadig større ødeleggelser har påført det somaliske folk enorme lidelser. Situasjonen i Somalia er svært vanskelig. Befolkningen har i mange mange år lidd under væpnede konflikter og vanskelige humanitære forhold.

Det er økende internasjonal frustrasjon med situasjonen rundt Somalias kyst.

Det var kanskje nettopp mangelen på en sentral regjering som umuliggjorde overvåking av landets lange kystlinje. Etter tsunamien i 2004 som også nådde deler av Somalias kyst, skylte de store bølgene over landet og brakte med seg giftavfall tidligere dumpet i vannet av ukjente fartøyer. Denne alvorlige miljøkriminaliteten har blitt linket til forekomst av kreft og ukjente sykdommer i byene ved Somalias kyst.

Piratene hevdet i utgangspunktet å ha miljøvennlige motiver bak gisseldramaene. Ifølge kilder fra Somalia var angrepene en protest mot all den ulovlige dumpingen av giftige stoffer som har foregått utenfor kysten av Somalia. Disse miljøødeleggelsene skal skip fra Europa og Asia stå bak, og det har til og med blitt dumpet radioaktivt avfall. Piratene krevde at dumping av miljøfarlig avfall skulle bli stoppet og at løsepengene skulle brukes på rensing av havet. I tillegg protesterte piratene også mot at det ble drevet ulovlig fiske fra utenlandske båter, noe som truer de lokale fiskernes livsgrunnlag. Derfor organiserte piratene seg for å beskytte somaliske farvann. Siden ingen i verdenssamfunnet hører på Somalia fordi ingen kan tale landets sak, har vanlige folk tatt loven i egne hender over lengre tid nå. Desperate forsøk på å bli sett og hørt er dessverre blitt vanlig.

Etter at løsepenger er blitt utbetalt i store summer over lengre tid, har disse kriminelle sett sin mulighet til å tjene seg rike på andres bekostning. Det er forkastelig og respektløst overfor rederiene og de som jobber på båtene. Pengene som piratene får blir ikke brukt til det som var hensikten i utgangspunktet. Ingenting blir brukt til miljøtiltak.

Jeg er ingen talsmann for disse kriminelle og er heller ingen tilhenger av denne måten å få oppmerksomhet på. Men jeg føler med de som bor i Somalia nå, og jeg forstår at situasjonen får frem det verste i folk. Det vil hjelpe hvis verden får øynene opp for hva som skjer i landet mitt. Somalia er et glemt konfliktområde. Folk lider under anarkiets konsekvenser. I nyere tid har det aldri skjedd at et land har levd uten regjering i over 20 år og at ingen ønsker å involvere seg i fredsmekling. Det blir sagt at Somalia er et av de farligste samfunn å leve i og derfor trekker alle seg ut. Men hva med de som bor der?

Planen om å sette inn spesialstyrker mot piratene hjelper lite. Først må problemene på land løses – piratvirksomheten er bare en av mange konsekvenser av det statsløse samfunnet. For å løse en konflikt må man prøve å finne årsakene, ikke begynne med konsekvensene.

Den beste og eneste varige løsningen ville være å få en fungerende somalisk stat på bena. Det er også viktig at verden med vesten i spissen er på banen og tar Somalias problem på alvor og at de seriøst vil støtte den svake overgangsregjeringen for å styrke soldatene og få orden på plass.


Faisal Aligas
Isha Development Committee

1 kommentar:

Anonym sa...

det du skriver er helt riktig, men jeg ville gjerne at du skriver i avisa eller sier det på tv slik mange kan lese eller høre. jeg vil gjerne også dersom det er mulig du og de andre integrerte fra somalia, vise fram slik at samfunnet ikke tror alle dere er null. takk