mandag 4. juni 2007

Tøft for ikke-vestlige innvandrere

Kristiansand kommune har som mål at det skal være en like stor andel med ikke-vestlig minoritetsbakgrunn blant medarbeidere i alle deler i kommunen på alle nivå som det er blant innbyggerne i kommunen.

Innbyggere i Kristiansand fra ikke –vestlige land i 2006 var på 8,2%. Komunnen kan skryte på seg at andel årsverk med ikke-vestlig bakgrunn har økt fra 5,1% i 2005 til 5,8% i 2006.

Det utgjør fremdeles en differanse på 2,4% og målet til Kristiansand kommune kan ikke sies å være nådd.

Hvis man i tillegg vet at prosenten som kommunen skryter av er stillinger i den kommunale tolketjenesten ( ca 100 ansatte ) og morsmålslærere ( 35 ansatte), er det kanskje ikke så stor grunn til å snakke høyt om prosenten på 5,8 ??? Hvem andre enn minoritetene kan være tolker og morsmålslærere ?

Utfordringen blir å se på arbeidskraft med ikke-vestlig bakgrunn i konkurranse med etniske nordmenn. Det er på dette feltet man ser om sysselsetting av ikke vestlige minoriteter er vellykket eller ikke, og om man kan snakke om seriøs integrering og like muligheter for alle.

Det er særlig innvandrere fra ikke – vestlige land som er utsatt for ledighetsproblemer. Dette kan skyldes at de oftere blir sysselsatt i midlertidige stillinger, og at de må gå først ved innskrenkninger. Dette tyder på at i dagens moderne og flerkulturelle samfunn, betyr fortsatt innvandrerbakgrunn mye.

At innvandrere taper mot nordmenn på arbeidsmarkedet trenger ikke ligge i fremmedfrykt hos arbeidsgivere, men arbeidsgivere står overfor et informasjonsproblem i forhold til innvandreres faktiske kompetanse

Derfor tror jeg at enkelte etater i kommunen trenger litt hjelp til å bearbeide fordommer og informasjonsproblem mot ikke-vestlig arbeidskraft. Her kan det kanskje være nyttig med språkpraksis eller arbeidspraksis - plasser i en kortere periode hvor ikke – vestlige arbeidstakere kan få sjanse til å vise sin kompetanse og skaffe seg gode referanser.

Nordmenn blir ikke mindre norske når de blir mer internasjonale – de blir bare norske på en annen og ny måte.

Å sysselsette ikke – vestlige minoriteter er en utfordring i Kristiansand kommune. Høyre ønsker å ta denne utfordringen seriøst og vil ha en likestillingskonsulent i kommunen, en konsulent som skal jobbe med at alle, f.eks minoriteter, kvinner, funksjonshemmede osv får sine rettigheter bevart.

Faisal Aligas
Kristiansand Høyre

1 kommentar:

Gatoperromiau sa...

helloo....nice too meet you